Koja je razlika između talenta i snage?

Iako se na prvi pogled čine sličnima, talenti i snage (strengths) temeljno se razlikuju. Talent je prirodni način razmišljanja, djelovanja i osjećanja – on nam je urođen i može se primijeniti na konkretne aktivnosti. Naši talenti jedna su od stvari koje nas definiraju te ih možemo smatrati svojim „zadanim postavkama“.   Snaga je sposobnost kontinuiranog savršenog izvršavanja nekog zadatka. Zahvaljujući snagama, možemo opetovano briljirati u nekoj aktivnosti i biti sigurni u sebe. 

Razlika između snaga i talenta najbolje je vidljiva na primjeru. Netko je možda po prirodi otvorena i socijalna osoba te zahvaljujući tome voli komunicirati s nepoznatima te graditi nova prijateljstva. To bismo smatrali njegovim talentom, no kad na taj talent dodamo sposobnost izgradnje i održavanja velike mreže ljudi koja djeluje kao cjelina te Vas podržava, govorimo o snazi. Također, talent može biti i vještina u komunikaciji što bi značilo da pojedinac koji ima snagu u komunikaciji može svojim riječima dotaknuti suradnike na poseban način te u mnogim slučajevima pronaći prave riječi koje drugim ljudima nedostaju i posljedično biti glavni komunikator na radnom mjestu. Dakle, talenti mogu biti dio nečije osobnosti i ako djelujete protiv Vašeg prirodnog smjera talenta, osjećat ćete se kao da idete protiv sebe samog. 

Kako doći od talenta do snage?

Da biste znali prepoznati koji su Vaši talenti i u kojem području imate najviše potencijala, može Vam pomoći CliftonStrengths® procjena u čijem dužem obliku dobivate 34 teme talenta te Vašu raspodjelu po njima, dok Vam je u kraćem izloženo 5 tema. Na temelju tih glavnih 5 područja možete prepoznati svoje talente i potvrditi to sa svojim dosadašnjim iskustvom. 

Doduše, snage ne dobivamo u gotovom stanju, već ih je potrebno razviti. Prvi korak je prepoznavanje svojih talenata, za čim slijedi rad na njima. Opća formula razvoja snaga je:

TALENT x RAD/INVESTIRANO VRIJEME = SNAGA

Dakle, jednom kad razumijete svoje talente, možete se obratiti stručnjaku (coach) i krenuti raditi na njima kako bi ih pretvorili u snage. Talenti zapravo simboliziraju Vaš potencijal i područja u kojima se možete najviše razviti, a investiranjem vremena i truda, od njih možete napraviti nešto više. Dakle, jasno je da u razvoj snaga ulazi volja za radom kao i talent, no sigurno je da bez talenta neće biti ni snage. Svatko može uložiti vrijeme i trud u osobni razvoj, no ako nemate urođeni temelj koji čini talent, ne možete razviti snagu do željene razine. 

Doduše, čak i ako Vam snaga iz pojedine teme nisko rangira u rezultatima CliftonStrengths® procjene, moguće je pronaći način za briljirati u zadatku tako da je nadoknadite snagom iz druge teme koja je unutar Vaših ključnih snaga. Zato je ključno prepoznati svoje kategorije talenata te ciljano u njih uložiti vrijeme, rad i trud kako biste razvili svoje prave snage i ispunili pun potencijal.

Jednom kad počnete raditi na svojim talentima, primjenjivati ih i razvijati u snage, otkrit ćete kako je osjećaj sličan „pronalaženju samog sebe“. Zapravo se sve sastoji u tome da pratite optimalan put za Vas i na kraju ćete izaći s jasno definiranim snagama.