Strengths-based SELLING

Bilo da ste poduzetnik, član HR službe ili prodajni menadžer, sigurno ste se susreli s različitim strategijama prodaje. S raznih strana pristižu različiti savjeti i recepti koji Vam garantiraju da će poboljšati prodaju. Ono što je zajedničko svim tim receptima za unapređenje prodaje jest to što ne uzimaju u obzir Vašu individualnost. Savjeti za bolju prodaju namijenjeni široj javnosti ignoriraju prodavača kao osobu i kategoriziraju ga isključivo po ulozi koju radi. Neki od tih recepata sigurno će biti uspješni za određene ljude, no nikad neće zadovoljiti potrebe svih. Pristup koji bi bio najbliži nekakvom univerzalnom receptu za prodaju jest Gallup-ova Strengths-based sellling strategija, jer ona ne pretpostavlja da su svi njeni izvođači jednaki.  

Kako razviti Strengths-based selling pristup? 

Da biste mogli temeljiti svoju prodajnu strategiju na vlastitim snagama, potrebno ih je prvo utvrditi. Uz vodstvo stručnjaka, refleksijom ćete ustanoviti koje su Vaše snage i na što se najviše možete osloniti. Stručnjaci su ovdje da Vas usmjere kako sposobnosti koje ste prepoznali iskoristiti u prodaji. Dodatni alati, osim znanja stručnjaka, su i Gallup-ovi proizvodi poput CliftonStrengths® for Sales Report. Radi se o upitniku koji će Vam omogućiti bolje razumijevanje svojih postupaka i osjećaja te svijesti o samome sebi. Ideja je da dobijete konkretne savjete kako se možete orijentirati prema svojim snagama u poslovnom okruženju kako biste pospješili uspjeh prodaje. Jednom kad osvijestite u čemu ste najbolji, razvit ćete bolje samopouzdanje i rukovat ćete svojim vještinama kao prodajnim alatima. Nema smisla slijediti tuđu strategiju i pokušavati biti nešto što nismo kad imamo vlastiti potencijal koji nas može dovesti daleko. Na kraju, bitno je zapamtiti da je Strengths-based selling pristup prikladan za svakog člana prodajnog lanca, neovisno o iskustvu u prodaji. Nikad nije kasno unaprijediti svoj prodajni pristup kao ni sebe kao osobu. 

Što dobivate sa Strengths-based selling pristupom: 

Otkrivate svoj pravi identitet kao prodavač – kako prirodno razmišljate, osjećate i ponašate se. 

Naučite raditi u područjima u kojima ste prirodno dobri – vaše snage. 

Kako iskoristiti svoje snage da poboljšate svoj prodajni proces, od ugovaranja do zaključivanja posla.  

Naučite razviti vlastiti stil prodaje i nemojte se mučiti sa načinom na koji to rade „drugi“. 

Nema smisla biti vođen nekim zastarjelim pravilima i standardima – svaki član Vašeg tima je unikatan i najbolje što možete napraviti jest prepoznati njegove talente i potaknuti ga da korištenjem njih radi svoj dio timskog posla. Ako potičete svoje zaposlenike da iskoriste svoje prirodne snage umjesto da ih pokušavate pretvoriti u nešto što nisu, otkrit ćete koliko je ova metoda uspješna. 

Kontaktirajte nas ako želite primjeniti strenghts-based selling pristup u vaše timove i organizacije. 

Vaš StrenghtsAdria tim