A što je sa slabostima (weaknesses)?

A što je sa slabostima (weaknesses)?

 

Ovo je pitanje koje se često nameće kad govorimo o razvoju na bazi snaga (strength-based pristup). Da bismo na to mogli odgovoriti, prvo je potrebno jasno definirati snage (strengths) i slabosti (weaknesses). Snaga je prema Galupu® definirana kao sposobnost da konstantno ostvarujemo gotovo savršeni učinak na nekom zadatku. Slabosti  se, s druge strane, javljaju kad smo suočeni sa situacijom u kojoj se ne možemo ponašati u skladu s našim prirodnim snagama. Dakle, one nas mogu spriječiti u nastojanju da ostvarimo svoj puni potencijal i stoje na putu do uspjeha. Kako im se suprotstaviti i nositi se s njima?

 

Definirajte svoje snage i slabosti

Iako se pitanje iz naslova naizgled fokusira na slabosti, zapravo je jedno od rješenja osloniti se na naše snage. Svatko od nas ima točno određena područja djelovanja koja su mu urođena i u kojima je talentiran. Ukoliko uložimo trud i rad u taj talent, od njega možemo razviti našu snagu. Ovaj je korak ključan, jer talent bez volje za radom ne može ostvariti puno. Jednom kad utvrdimo svoje talente, a zatim i snage, možemo prepoznati koja su naša najbolja područja.

U tome uvelike pomaže Gallup-ova CliftonStrengths® procjena koja svakom pojedincu dodjeljuje različite kombinacije kategorija snaga. Rješenja CliftonStrengths® procjene poredana su po značaju, što omogućuje da iz njih izvedete zaključke o slabostima, jednako kao i o snagama.

Manja je vjerojatnost da ćete razviti izrazitu snagu iz kategorija talenata koje rangiraju niže na Vašom profilu. Razmislite u kojim ste područjima imali problema ili se osjećate nesigurno? Ovako ćete doći do prepoznavanja svojih slabosti, što je prvi korak na putu do rješenja.

 

Kompenzirajte slabosti pomoću svojih snaga

Ukoliko znate da u nekom području imate problema, možete kompenzirati taj nedostatak svojim prednostima u onom u čemu briljirate. Na primjer, poslovni zadatak je prodaja proizvoda za vrijeme koje morate biti u kontaktu s ljudima, a društveni kontakt Vam je slabost. S druge strane, vrlo ste kreativna osoba i možete promijeniti tip prodaje na način da ključan faktor bude kreativnost u predstavljanju proizvoda, a ne sam kontakt s ljudima. Rezultat je ostvaren – prodaja je zaključena. Dakle, poznavajući svoje snage i slabosti, možete ih dovesti u ravnotežu i vješto iskoristiti snage kako bi kompenzirali nedostatke.

 

Sklopite komplementarno partnerstvo

Druga opcija je sklopiti partnerstvo s nekim tko može nadoknaditi Vaše slabosti, i obrnuto. Zamislite da se radi o slagalici snaga i slabosti gdje Vi kompenzirate ono što Vašem partneru nedostaje, a on nadvladava Vaše slabosti. Ovakva komplementarna partnerstva omogućavaju Vama i partneru da ostvarite potencijal i uspjehe koje ne biste mogli postići sami. Ključ ove ideje je zapravo razvoj na bazi snaga, jer se svodi na to da svatko pokriva neko područje svojim snagama, umjesto da svi budu izjednačeni.

 

Ponekad nema drugog rješenja nego jednostavno dati sve od sebe unatoč slabostima. Možda nećete ostvariti rezultat kakav biste imali u području svojih snaga, no uporan rad uvijek daje rezultate – ni snage se ne razvijaju bez truda! Doduše, ako ste svjesni svojih slabijih područja i imate ih namjeru prebroditi, već ste napravili prvi korak. Sad je na redu samo iskoristiti neku od navedenih strategija i čvrsto se osloniti na svoje snage.

 

Kontaktirajte nas ako želite izgraditi lidere i timove na bazi njihovih prirodnih talenata i snaga.

 

Vaš StrenghtsAdria tim