Povijest CliftonStrengths upitnika

Povijest CliftonStrengths upitnika

Sredinom prošlog stoljeća započela je povijest CliftonStrengths upitnika. Iako je sam upitnik u prvotnoj formi nastao krajem 20. stoljeća, Don Clifton započeo je svoj rad i ideju već 50-ih godina. Nakon što se vratio iz službe u Drugom svjetskom ratu, Clifton je zaključio kako je vrijeme da se čovječanstvo počne fokusirati na pozitivne aspekte društva i kako analiza negativnosti ne donosi zadovoljavajuće plodove. Zahvaljujući tom opažanju, Clifton je razvio interes za ljudski razvoj i osobnost te je u svojem obrazovanju primijetio kako se stručna literatura većinom fokusira na nedostatke u ljudima, umjesto na njihove prednosti. Tako je krenula cijela priča.

 

Kako se razvijala ideja iza CliftonStrengths upitnika?

Don Clifton je nakon povratka iz Drugog svjetskog rata nastavio svoje obrazovanje u psihologiji te je ujedno počeo i predavati. Kao praktičan dio posla, bio je jedan od osnivača fondacije za ljudske resurse, u čijem su radu sudjelovali i njegovi studenti. Ono što je primijetio za vrijeme rada u njoj jest da postoje zajedničke karakteristike uspješnih studenata koje su drukčije kod onih koji nisu nastavili svoj akademski put. Tu je započela ideja na kojoj se temelji današnji CliftonStrengths upitnik.

Jedna od ključnih točaka u daljnjem razvoju bila je 1988. godina kad je Clifton započeo suradnju s tvrtkom Gallup koja se bavila sociološkim istraživanjima i anketama javnosti. Uz Cliftonove originalne ideje i Gallupovu praksu ispitivanja javnosti, zajednička su društvena istraživanja postala naprednija i krenula u smjeru metode temeljene na snagama. Već od samih početaka, suradnja je težila k unaprjeđenju zaposlenika te razvoju alata pomoću kojih se može odrediti kome najviše leži određeni zadatak. Iz toga je proizašla mogućnost prepoznavanja glavnih talenata svakog zaposlenika i dodjela njima primjerenih poslova te ultimativno poboljšanje rada organizacija.

 

Početak ideje temelja u snagama

Kao nastavak priče iz 80-ih godina, Clifton je započeo razvoj upitnika koji može prepoznati određene karakteristike svakog pojedinca i dati smjernice kako ih razviti u moćan alat. Takve osobine koje precizno karakteriziraju svakog pojedinca nazvao je snage (eng. strengths). Osim što je započeo rad na upitniku, Clifton je objavio i knjigu koja je temelj pozitivne psihologije utemeljene na snagama. To je bio revolucionarni korak koji je danas priznati znanstveni pravac u psihologiji.

 

Razvoj Clifton StrengthsFinder upitnika

Povijest CliftonStrengths upitnika doživjela je ključnu točku na prijelazu u 21. stoljeće, kad je Clifton u suradnji s Gallupom ponudio prvu varijantu ovog upitnika. Uz Cliftona, važnu ulogu igrao je i profesor Stone koji se zalagao da upitnik bude primjeren za nadolazeće tehnološko doba. Prva verzija upitnika, Clifton StrengthsFinder, omogućavala je da svaki pojedinac dobije sažetak svojih snaga u roku od sat vremena putem interneta. Iste te godine, upitnik je ostvario velik uspjeh i ispunilo ga je skoro 19000 ljudi.

U narednim godinama, Clifton je objavio još jednu knjigu koja je pridonijela popularnosti upitnika, kao i Gallupa, te je zahvaljujući njoj utaban put za mnoge druge knjige i popularne znanstvene članke u Gallupovom izdavaštvu. Važan faktor u uspješnosti svih dotadašnjih i buduće Cliftonove knjige bilo je to što su bile namijenjene široj javnosti te su na razumljiv način prikazivale ideju razvoja utemeljenom na snagama.

 

Gallupov rad

Nakon smrti, Donu Cliftonu bile su dodijeljene brojne nagrade te se danas smatra ocem psihologije temeljene na snagama, a Gallup je nastavio razvoj zajedničkog rada. 2006. godine objavljena je nova verzija upitnika te istoimena knjiga, StrengthsFinder 2.0, koja predstavlja revolucionarni korak u ovoj disciplini. Kao rezultat ispunjavanja upitnika, pojedinci dobivaju Strengths Insights Guide koji precizno objašnjava kako ih njihovih top 5 talenata razlikuje od drugih te u kojem se smjeru mogu dalje graditi.

Osim što je Gallup pojedincima ponudio opis njihovih glavnih talenata, započeo je edukaciju raznih stručnjaka diljem svijeta. Na taj način, ispitanici su se mogli kasnije obratiti stručnjacima i trenerima koji će im pomoći da sagrade svoje snage na temelju talenata prepoznatih u upitniku. Zahvaljujući ovoj praksi, razvoj temeljen na snagama danas je dostupan svima koji se žele unaprijediti, poslovno ili osobno.

 

Kako CliftonStrengths upitnik izgleda danas?

Današnji naziv, CliftonStrengths Assessment, skovan je 2015., a opsežnija verzija upitnika koja obuhvaća 34 područja talenata razvijena je 2018. U njoj se pojedincu nudi originalnih top 5 talenata, ali i mnoga druga područja te njihov jedinstveni poredak. Danas se taj upitnik, u kombinaciji s coaching-om i treninzima, koristi u brojnim organizacijama i tvrtkama kako bi svatko mogao raditi ono što mu najbolje ide i ostvariti svoj puni potencijal, a rezultati pokazuju pozitivan trend u svim područjima.

Kontaktirajte nas ako želite izgraditi lidere i timove na bazi njihovih prirodnih talenata i snaga.

 

Vaš StrenghtsAdria tim